3.

3. Hur jämställda är vi Sverige idag? Ibland hävdas att Sverige är världens mest jämställda land i världen, andra menar att vi har långt kvar till verklig likabehandling och jämställdhet mellan könen. Jämför Sverige med ett annat land (eller om ni vill kan ni istället jämföra två andra olika typer av länder tex ett i –land u-land ) utifrån statistiska uppgifter eller mer fritt. Diskutera först vilka frågor eller uppgifter som är mest utslagsgivande för att avgöra graden av jämställdheten i ett land . Försök sedan hitta statistiska uppgifter krig detta, och dra slutsatser. Enligt mig är Sverige mycket jämställt och jag förstår mig egentligen inte på allt snack om att "kvinnor behandlas olika" och liknande. Jag tycker, med undantag av löneskillnaderna, att Sverige är det ultimata landet att bo i om man vill ha en så jämlik tillvaro som möjligt. Om man jämför med andra länder som räknas som U-länder är skillnaderna mellan kvinnor och män mer påträngande. Där är det ju så att mannen jobbar och kvinnor arbetar hemma och tar hand om barnen, maten osv. Så har det ju även varit i Europa en gång i tiden, för inte så längesedan som man kan tro. Om man då blickar tillbaka får man en mer korrekt uppfattning om tillvaron. Så kanske det är dags att sluta klaga och istället förstå hur bra vi här i Sverige och i andra I-länder egentligen har det. Visst är synen på män och kvinnor olika men så har det alltid varit och kommer förhopningsvis alltid vara. Ett könlöst samhälle hade inte alls varit någon höjdare enligt min mening. Dessutom finns det inga krav för hur man ska klä sig, se ut, eller liknande i här, så den som vill får gärna försöka förändra sig.

2.

2. Tänk dig att du skulle tvingas eller få möjligheten att byta kön. Fundera och beskriv hur ditt liv, dina intressen eller beteendemönster skulle kunna tänkas förändras om du bytte kön. Diskutera hur stor del av din personlighet som är beroende av kön Mitt liv hade på många plan fortsatt precis som vanligt i form av skola, träning och förmodligen hade även helgerna sett likadana ut som tidigare. Men andra saker hade med all sannolikhet förändrats. Ett exempel är mitt språk. Även om jag inte har det grövsta språket hade det nog behövt ändras, annars hade jag nog verkat lite märklig om man jämför de andra tjejerna som hade funnits i min omgivning. Klädstilen hade jag ju också givetvis fått ändra på, för om jag mot all förmodan skulle vara tjej så skulle jag verkligen inte vilja vara klädd som en kille. Det är svårt att veta hur mycket av min övriga personlighet som hade förändrats eftersom det inte hade varit min egen vilja att byta kön. Mina värderingar oh mitt levnadssätt hade ju inte kunnat ändra sig över ett dygn bara för att min kropp förändrats. Men om jag däremot fötts till kvinna hade mitt liv sett helt annorlunda ut idag eftersom jag verkligen varit tjej på ett annat sätt då. Mitt fotbolls intresse hade kanske varit detsamma men kanske inte riktigt på samma nivå och det är inte ens säkert att jag hade börjat spela fotboll vid den åldern som jag gjorde. Jag hade kanske varit mer intresserad av det som mina förmodade kompisar sysslat med som t.ex. dans, ridning eller något annat som man förväntar sig att en tjej håller på med i den åldern. Men vem vet? Kanske jag hade gått mot alla dessa förväntningar och blivit en ”killtjej”. Detta tror jag dock inte hade inträffat då jag aldrig stuckit ut speciellt mycket. En sak som jag aldrig hade orkat med i längden är att sminka mig. Jag har alltid tyckt att det verkar ganska drygt och tidskrävande. Så kanske jag hoppat över de där med att sminka mig, och stått ut ur mängden på det sättet. Men på det hela taget hade jag nog inte förändrats speciellt mycket förutom utseende mässigt. Och jag hade aldrig velat byta kön, inte för några pengar i världen. Jag trivs perfekt som jag är. Anton.

1.

1.Hur olika är mäns och kvinnors beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor? Beskriv skillnaderna mellan könen som du uppfattar det. Vad beror skillnaderna på? Hur mycket beror det på biologiska skillnader och hur mycket på vår uppfostran och samhällets normer? Tycker du att synen på och uppdelningen mellan män och kvinnor är bra som den är eller borde den förändras? I så fall hur. Argumentera för din åsikt!


Att direkt peka ut skillnader mellan de olika könen är ju inte det lättaste, men överlag skulle jag nog säga att tjejer är mer komplicerade att förstå sig på och är eventuellt lite känsligare inom vissa områden där killar kan vara mera rättfram och råa. Å andra sidan sägs det ju att tjejer mognar tidigare än killar så kanske det beror på det, att vi inte riktigt växer upp i samma takt.
Själv tycker jag att detta stämmer delvis men verkligen inte helt, då tjejer i vissa fall kan bråka över de mest löjliga saker och ting som inte hade rört en kille i ryggen. Detta jag beskriver är sådant som bara rör personer i unga åldrar och i tonåren, hur det är med vuxna är jag inte säker på. Om detta beror på en viss sorts uppfostran eller av biologiska skäl vet jag inte men man kan med lätthet se skillnader i barnsuppfostran. Pojkar leker tex med leksaks vapen, bilar och Lego och oftast inte med dockor. Och i de fall där de väl leker med dockor är de nästan alltid sådana som är gjorda som militärer och liknande.
Självklart finns det undantag men jag minns ju mig själv som liten, och då var det mycket action prylar som gällde medans tjejer ofta sysslade med prinsess kläder, barbiedockor och ibland lekte de till och med häst. Min egen lillasyster är likadan, och detta är trots att hon har 3 äldre bröder och inga systrar.
Så att hon tycker om dockor och liknande ligger nog mer i att alla andra småtjejer i hennes ålder leker med sådana. Hon kan vara lite tuff ibland gemfört med sina kompisar men hon skulle nog aldrig få för sig att leka militär istället för prinsessa.

För egen del tycker jag att det är bra som det är, man ska göra det man trivs med, sen att det är fördelat spelar ingen roll. Om sen en tjej vill leka med action prylar istället är det inget som stoppar henne så länge hennes föräldrar inte har något emot det. Samma sak gäller för killar även om mer än ett ögonbryn brukar höjas om en kille går utklädd till prinsessa.

Med tiden försvinner dock dessa tydliga gränser som tur är och det blir lättare att umgås med det motsatta könet, men det finns fortfarande skilda intressen vilket även det är bra på sitt sätt. Så länge alla trivs med vad de håller på med så är det inga problem, om någon inte trivs med sin roll finns det alla möjligheter att förändra den idag. Visserligen antas ju kvinnor och män agera på ett visst sätt, vilket de många gånger gör, men det finns ju flera exempel på personer som sticker ut på olika sätt, och det ger ju andra möjligheten att förändra sig om nu det intresset finns. Med vilja går det mesta att genomföra Anton.

RSS 2.0